PÉNZÜGYI LÍZING – A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK ÉS A LEHETSÉGES BUKTATÓK
PÉNZÜGYI LÍZING – A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK ÉS A LEHETSÉGES BUKTATÓK

PÉNZÜGYI LÍZING – A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK ÉS A LEHETSÉGES BUKTATÓK

A Focus Audit Kft. blogbejegyzésben a pénzügyi lízing kapcsán nyújt segítséget az érintetteknek. A lízingek elszámolása, a megfelelő szerződés-típus kiválasztás midig nehéz feladat, melyben a Focus Audit Kft. adótanácsadói, könyvvizsgálói készséggel segítenek Önöknek. Jelen írásunkban a Focus Audit Kft. PÉNZÜGYI LÍZING – A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK ÉS A LEHETSÉGES BUKTATÓK című cikkéből szemezgettünk.

SZEMÉLYGÉPKOCSIK LÍZINGÜGYLETEI
Manapság egyre elterjedtebb gyakorlat a személygépkocsik nyílt végű pénzügyi lízing keretében történő beszerzése. Sokan nem tudják azonban, hogy ezek az ügyletek számos kockázatot rejtenek magukban a maradványértéktől kezdve a piaci érték meghatározásáig, amelyek a pénztárcánkat is kellemetlenül érinthetik. A nyílt végű pénzügyi lízing buktatóiról érdemes előre tájékozódni, mielőtt ilyen jellegű gépkocsivásárlásra szánjuk magunkat.
Személygépkocsit érintő lízingügyletnél az egyik legfontosabb dolog, amivel érdemes tisztában lenni, az az, hogy hogy a számviteli előírások szerint a személygépkocsit mint tárgyi eszközt nem lehet részletekben nyilvántartásba venni sem áfával, sem áfa nélkül. Az áfa-törvény szerint a zárt végű pénzügyi lízinget termékértékesítésnek lehet tekinteni, a nyílt végű ügyletet pedig szolgáltatásnyújtásnak. Zárt végű pénzügyi lízingnél a lízingbeadáskor a személygépkocsi számlázott piaci értékére fel kell számítani az áfát, és ez az áfa a lízingbevevőnél személygépkocsi esetében nem vonható le, a bekerülési érték része. Nyílt végű pénzügyi lízing esetében csak az egyes törlesztő – kamat nélküli – részösszegekre kell az áfát felszámítani, és ez az áfa a lízingbevevőnél kezelhető úgy, mint a személygépkocsi bérbevételét terhelő előzetesen felszámított adó, amelynek 50 százaléka az áfa-törvény 124. §-a (4) bekezdésének b) pontja alapján 2019. január 1-jétől nem vonható le. Ez alól kivételt jelenthet az útnyilvántartás vezetése, mellyel növelhető a levonható áfa hányada az üzleti célú gépjárműhasználat arányában.

A teljes blogbejegyzés elolvasható a Focus Audit Kft. weboldalán. Könyvvizsgálat, audit, adótanácsadás, IFRS tanácsadás – www.focusaudit.hu

Könyvvizsgálat, pénzügyi lízing