Kifinomult ízlés a kertépítésben
Kifinomult ízlés a kertépítésben

Kifinomult ízlés a kertépítésben

A hazai kertépítés minőségét bátran nevezhetjük kifinomultnak, amennyiben a szakmai alapokban jártas, gondolkodó kertépítők munkáiról beszélünk. Homályosíthatja némiképpen ezt a képet a dilettáns kertépítők tucatmunkái, amik nem egyenlők a polgár részéről mostanában igényként felmerült szabadidő kertekkel. Ezek nagyszerűsége ugyanis a könnyen fenntarthatóságukban, a játéktér és hobbitevékenységek előtérbe helyezésével és kiszolgálásával nyilvánul meg a kertépítésben. Magam is azt gondolom, hogy kevésbé tartoznak ezek a kertek a díszkertek kategóriájába, ezért is lett a nevük szabadidő kert. Ez nem elsősorban az esztétikát előtérbe helyező értékeket képviseli, hanem a praktikusságot, és nem az idő bősége, hanem annak hiánya és hasznos eltöltése hívta életre a kertépítésben. A legkevésbé sem szeretném ezt leértékelni, mivel egy olyan kompromisszumos törekvés ez a dolgozó részéről, ami mégiscsak egy megoldást akar a rendezett és igényes környezet fenntartására.

hazai kertépítés

Aki nem saját maga tartja rendben a kertjét, hanem képes erre áldozni annyit, mint amennyit egy kertész kér, akkor jellemzően nem szabadidőkertet, hanem más kertépítési stílusban épült kertet választ. Hazánkban a legjellemzőbb ilyen stílusok a falusi kert, a mediterrán kert, a minimál stílusú kert, valamint a japánkert. A teljesen elhanyagolt lakókörnyezetnél szomorúbb látvány kevés van, ezért én bármely stílust jobbnak találok a semminél. Viszont, ha tehetem, akkor leginkább a táj jellegzetességeit kiemelő, falusi kertstílusban gondolkodom, és a hazai növényfajtákkal végzem a kertépítést. Véleményem szerint nagy mennyiségű tájidegen stílus – még ha tényleg csodálatosak is – nem járul hozzá az identitásunk megőrzéséhez és hamis képet festene rólunk. Szeretem a hagyományokat és ezt szívesen kifejezem és megőrzöm a kertépítésben is.

Az, hogy mégis terjedőben vannak a tájidegen növények és kertstílusok hazánkban jelenti azt is, hogy a szakma fel van készülve erre és kifinomult ízléssel bír a témában. Ezért az ilyen jellegű kertépítés bizonyára terjedni fog, mivel a jó munkához nem kell cégér. Az embereknek megtetszik, és természetes módon akarnak maguknak is ilyet.