Emelőkosárral a problémásan elérhető helyekhez
Emelőkosárral a problémásan elérhető helyekhez

Emelőkosárral a problémásan elérhető helyekhez

Napjaink építőiparában sok újdonság található. Az új évszázad beköszöntével elköszönhettünk régóta a pusztán fizikai erővel végzett, kétkezi munkáknak. Az állati erővel vontatott építőanyagok, kézzel emelt gerendák már réges régen a múlté.

Mindazonáltal az ember vágya továbbra sem csökkent, hogy építményeit egyre magasabbra és magasabbra építse. Ez többek között azt is jelenti, hogy sok esetben kell az egyszerűbb munkákat is a magasban végezni. Egy közlekedési lámpa megjavítása, vagy elektromos kapcsolód doboz cseréje ugyanolyan kényes és precíz munkát igénylő feladat, mint egy film díszletének egyik elemét rögzíteni például tíz méter magasan.

A változatos munkák közös ismertetőjegye, hogy mindet viszonylag magasabban kell elvégezni, hiszen építészetileg és gépészetileg is sokkal praktikusabb, ha például egy elektromos kapcsolószekrény nem a földfelszín közelében helyezkedik el. Sok esetben ez kifejezetten előírás is. Sok hasonló munkára remekül alkalmas a kosaras emelő bérlés.

Ez a praktikus jármű, vagy inkább gép nagyszerű tulajdonsága, hogy önerőből képes a helyszínre menni és az emelőkosár segítségével átlagosan tizenöt-tizenhét méter magasságba feljuttatni a munka elvégzéséhez szükséges szakembereket. A legtöbb kivitel általában kisteherautók platójára szerelt, darus emelő szerkezet, azonban léteznek önjáró, lánctalpas kivitelek is, melyeket távirányítással, vagy a rajta található vezérlőkkel lehetséges a helyszínen bevetni, mozgatni.

Az emelőgép kölcsönzés tehát rendkívül előnyös megoldása az ilyen jellegű munkák elvégzésének. Sok esetben a magasban végzett munkákhoz ipari alpinistákat kellene felbérelni, akik – a munka jellegéből adódóan – esetleg nem képzettek ahhoz, vagy egyéb, állványos megoldásokhoz kellene folyamodni. Az emelőgép bérlése pofon egyszerű, és nem kell hozzá nagyságrendekkel nagyobb beruházás, mivel nem vásároljuk meg a gépet.

A kölcsönzést érdemes időben megtervezni, ugyanis általában az igények teljesítése érkezési sorrendben történik, nincs ez másként az emelőgép bérbe vételénél sem.

Egy tipikus kosaras emelő általában tizenhét méter magasra emelhető fel, itt lehet biztonságosan dolgozni. Fontos azonban megjegyezni, hogy amely emelő ilyen magasra fel tudja emelni a kosarat, az ugyanekkora mértékben oldalirányban nem képes kinyúlni. Ezt érdemes figyelembe venni már a bérlés során, valamint, hogy a gép pontosan milyen tereptárgyak közt fog dolgozni. A magas épületek, homlokzatok, földön lévő tereptárgyak útban lehetnek az elvégzendő feladat során, így ezzel is mindenhol kell számolni.

A kosárban két ember tud biztonságosan elhelyezkedni, és általánosságban elmondható, hogy a kosár lehetőséget biztosít a munkavédelmi szempontokból oly fontos biztonsági rögzítésre is, mind szerszámok, mind az emberek tekintetében.