A környezetszennyezés kicsit sem divatos
A környezetszennyezés kicsit sem divatos

A környezetszennyezés kicsit sem divatos

Szinte mindenki tudja, hogy napjainkban az olajipar mennyire környezetkárosító, azt azonban már sokkal kevesebben realizálják, hogy az olajipar után a ruhagyártás következik a legszennyezőbb iparágak listáján. A fast fashion láncok a kétezres évek elején kezdték ellepni a bevásárlóközpontokat. Az olcsó, alacsony minőségű ruhákat kínáló üzletek akár havonta új kollekciókkal állnak elő, folyamatos túlvásárlásra ösztönözve. Ennek is köszönhetően ma egy átlagos ember sokkal több ruhát vesz, amiket kevesebb ideig használ, mint korábban.
Mindez azért aggasztó, mert egyetlen pamutpóló elkészítéséhez 2700 liter vízre van szükség, ami egy felnőtt folyadékszükségletét több, mint két évig fedezné. Egy kiló textilhez ráadásul egy fél kiló vegyszer kerül felhasználásra, ami jellemzően a talajba vagy a természetes vizekbe kerül. A legyártott ruhák tömegének szállítása rengeteg CO2 kibocsátással jár, majd az évi több millió tonna ruha jellemzően szemétégetőkbe vagy szeméttelepekre kerül, ami további szén-dioxid kibocsátással jár. A szakértők becslései szerint a bolygónk tengereiben és óceánjaiban található mikroműanyag több, mint 31%-a származik poliészter ruhákból.
Ez ellen mindannyian tehetünk, például úgy, hogy a silány fast fashion ruhák helyett minőségi, tartósabb darabokat vásárlunk, akár használtan is.
A second hand clothes trade, vagyis a használt ruhákkal történő kereskedelem bár közvetve, de kíméli élőhelyünket. Amennyiben egy vállalkozás indításán gondolkodsz, egy napjainkban népszerű turkáló remek ötlet lehet, ami viszonylag kevés kockázattal jár. Boltod árukészletének a feltöltéséhez a használtruha Fejér megye területén a Bemo-Textiltől is beszerezhető. Cégünk női, férfi és gyerek használt ruhák, cipők, bizsuk és lakástextilek válogatásával és nagykereskedelmével foglalkozik. A válogatást gondosan, kis létszámmal végezzük évek óta, ezért garantálni tudjuk, hogy a megfelelő kategóriába a megfelelő minőségű termék kerül. Fordulj hozzánk bizalommal, biztosan nem bánod meg!