2021-től hatályos KATA szigorítások más adózási formába történő áttérés – 2. rész
2021-től hatályos KATA szigorítások más adózási formába történő áttérés – 2. rész

2021-től hatályos KATA szigorítások más adózási formába történő áttérés – 2. rész

A Focus Audit Kft. blogbejegyzésben az adótanácsadás, adószakértés kapcsán nyújt segítséget az érintetteknek. A KATA-val kapcsolatos változások megértése, áfaügyi kezelése nehéz feladat, a sikeres döntéshez a Focus Audit Kft. „2021- től hatályos KATA szigorítások más adózási formába történő áttérés – 2. rész” című cikkéből szemezgettünk.

„A 2021-től hatályos KATA szigorítások következményeiről, az áttérési lehetőségekről szóló cikksorozatunk második részében az egyéni vállalkozásokra vonatkozó adózási módokat járjuk körül.

Jelen cikkünk egy cikksorozat része. A KATA szigorítások sorozatunk első részét elolvashatja az alábbi linken.

KATA ALÓLI KILÉPÉS LEHETŐSÉGEI
KATA adózást egyéni vállalkozó, egyéni cég, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság és az ügyvédi iroda választhatja. Emiatt két részre kell bontanunk a KATA adózásból történő és más adózási formába történő átlépést is. Ennek megfelelően meg kell különböztetünk, egyéni vállalkozásokra vonatkozó, és gazdasági társaságokra vonatkozó átlépési szabályokat.

Egyéni vállalkozások adózási lehetőségei:
Az egyéni vállalkozók az alábbi három (jövedelem jellegű) adónem közül választhatnak:

KATA;
SZJA tételes költségek elszámolásával
SZJA költséghányad alkalmazásával
Amennyiben egy KATA adózás alatt tevékenykedő egyéni vállalkozó szeretne más adózási formába átlépni vagy a tételes költségelszámolást, vagy a költséghányad alkalmazását választhatja…”

A teljes blogbejegyzés elolvasható a Focus Audit Kft. weboldalán. Könyvvizsgálat, audit, adótanácsadás, IFRS tanácsadás – www.focusaudit.hu